Παραδοσιακό γλυκό Θεσσαλονίκης με άρωμα μαστίχας

2025-07-04

Αυτό το παραδοσιακό γλυκό της Θεσσαλονίκης με άρωμα μαστίχας είναι μια μικρή γευστική αποκάλυψη, που θυμίζει ανάμεσα σε ρεβανί και εκμέκ, αλλά με μοναδικό χαρακτήρα

Παρακάτω θα βρεις τη συγκεντρωμένη και καθαρογραμμένη συνταγή, βήμα προς βήμα, ώστε να τη φτιάξεις εύκολα:

🍰 Παραδοσιακό γλυκό Θεσσαλονίκης με άρωμα μαστίχας

(Ταψί: 35x25 cm | Ψυγείο: 4-5 ώρες)

🔹 Υλικά για το Παντεσπάνι (βάση):

  • 2 ½ κούπες σιμιγδάλι ψιλό

  • 1 κούπα ζάχαρη

  • ~500 γρ. γάλα πλήρες (προστίθεται τμηματικά)

  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

  • 1 κ.γ. σόδα

  • 1 κοφτό κ.γ. σκόνη μαστίχας (έτοιμη ή χτυπημένη σε γουδί με λίγη ζάχαρη)

➤ Εκτέλεση για τη βάση:

  1. Σε μια λεκάνη ρίχνουμε όλα τα στερεά υλικά.

  2. Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα και χτυπάμε με μίξερ χειρός μέχρι να έχουμε μείγμα σαν κέικ (όχι πολύ αραιό).

  3. Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί.

  4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, κάτω σχάρα, αντιστάσεις πάνω-κάτω, για 30-40 λεπτά.

  5. Ελέγχουμε με μαχαίρι, και όταν βγει καθαρό, βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

🔹 Υλικά για το Σιρόπι:

  • 1 ½ κούπα ζάχαρη

  • 2 κούπες νερό

➤ Εκτέλεση για το σιρόπι:

  1. Βράζουμε ζάχαρη και νερό για 10 λεπτά.

  2. Περιχύνουμε το κρύο παντεσπάνι με το ζεστό σιρόπι.

  3. Αφήνουμε να απορροφηθεί καλά.

🔹 Υλικά για την Κρέμα:

  • 500 γρ. γάλα πλήρες

  • ½ κούπα ζάχαρη

  • 4 κρόκοι αυγών (μεγάλων)

  • 4 μεγάλες γεμάτες κ.σ. κορν φλάουρ

  • 1 κ.γ. υγρή βανίλια (ή 2 βανιλίνες)

➤ Εκτέλεση για την κρέμα:

  1. Ζεσταίνουμε το γάλα (χωρίς να βράσει) και το αποσύρουμε.

  2. Σε μπολ, χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη, προσθέτουμε το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε καλά.

  3. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το ζεστό γάλα στο μείγμα, ανακατεύοντας συνεχώς.

  4. Μεταφέρουμε ξανά στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει.

  5. Μεταφέρουμε την κρέμα σε μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη που εφάπτεται στην επιφάνειά της και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

🔸 Τελική Συναρμολόγηση:

  1. Όταν το παντεσπάνι έχει απορροφήσει το σιρόπι και η κρέμα έχει κρυώσει, απλώνουμε την κρέμα ομοιόμορφα από πάνω.

  2. Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 4-5 ώρες (ιδανικά όλη νύχτα).

✨ Σερβίρισμα:

  • Πασπαλίζουμε με κανέλα ή και ινδοκάρυδο για άρωμα και χρώμα.

  • Κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρουμε κρύο.

💡 Tips:

  • Αν θέλεις πιο έντονη γεύση μαστίχας, πρόσθεσε λίγη στο σιρόπι.

  • Μπορείς να προσθέσεις και λίγη σαντιγί πάνω από την κρέμα για πιο εντυπωσιακή παρουσίαση.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Αν θες να φτιάξεις αφράτα και μυρωδάτα τσουρέκια χωρίς πίεση χρόνου και… με απόλυτη επιτυχία, αυτή η συνταγή είναι για εσένα! Το τσουρέκι με ψυχρή μέθοδο ακολουθεί μια αργή διαδικασία, ιδανική για όσους μπορούν να αφιερώσουν λίγη ώρα κάθε μέρα και θέλουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Όλα τα υλικά χρησιμοποιούνται κρύα, κατευθείαν από το ψυγείο,...

Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!