Κρυμμένος κίνδυνος για την υγεία από χημικές ουσίες στις συσκευασίες τροφίμων

2025-05-18

Χημικές ουσίες στις συσκευασίες τροφίμων μπορεί να προκαλέσουν καρκίνοΆρτεμ ΝόβικοφκοντάΣεργκέι 

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων από την Ελβετία , τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες διαπίστωσε ότι οι συνθετικές χημικές ουσίες από τις συσκευασίες τροφίμων και τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία, προκαλώντας καρκίνο, καρδιαγγειακές παθολογίες, μεταβολικές διαταραχές, νευροεκφυλιστικές και αναπαραγωγικές διαταραχές. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine (NatMed).

Οι χημικές ουσίες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCC), όπως οι δισφαινόλες, οι φθαλικές ενώσεις και τα PFAS, εισέρχονται στα τρόφιμα σε διάφορα στάδια, από τη μεταφορά και την επεξεργασία έως τη συσκευασία και την προετοιμασία. Ιδιαίτερος κίνδυνος παρουσιάζει η αυξανόμενη κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων (UPF), τα οποία όχι μόνο περιέχουν συνθετικά πρόσθετα αλλά απορροφούν ενεργά και επιβλαβείς ενώσεις από τη συσκευασία.

Τα σύγχρονα συσκευασμένα και υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, ενώ είναι βολικά και νόστιμα, συχνά αποτελούν πηγή μικροπλαστικών και επικίνδυνων χημικών ουσιών, σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης Jane Munke. Ωστόσο, η επίδρασή τους στην υγεία δεν έχει ακόμη μελετηθεί επαρκώς.

Οι επιστήμονες ζητούν αναθεώρηση των κανονισμών, συμπεριλαμβανομένων αυστηρότερων ελέγχων στη χρήση χημικών ουσιών στη βιομηχανία τροφίμων, την ανάπτυξη ασφαλέστερων υλικών συσκευασίας και τη μείωση της κατανάλωσης UPF.

Απαιτούνται επίσης νέες μέθοδοι για τον έλεγχο της μετανάστευσης μικροπλαστικών και επιβλαβών ουσιών σε προϊόντα.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!