Έχει βρέθει απλός τρόπος για την αξιολόγηση της ταχύτητας της λειτουργίας του εντέρου

2025-02-10

Το καλαμπόκι μπορεί να σας βοηθήσει να αξιολογήσετε πόσο γρήγορα λειτουργούν τα έντερά σας

Ο χρόνος που χρειάζεται για να περάσει το καταναλωμένο καλαμπόκι από τα έντερα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αξιολόγηση της κινητικής λειτουργίας του οργάνου και τον εντοπισμό σημείων γαστρεντερικών ασθενειών. Ο Nick Ilott, ερευνητής και κορυφαίος βιοπληροφορικός στο Oxford Microbiome Research Centre, είπε στο The Conversation σχετικά .

Ο επιστήμονας εξήγησε ότι ο χρόνος που χρειάζεται για να περάσει η τροφή από τα έντερα διαφέρει από άτομο σε άτομο. Κατά μέσο όρο, αυτό μπορεί να διαρκέσει οπουδήποτε από 12 έως 73 ώρες (μέσος όρος είναι περίπου 23-24 ώρες). Αυτές οι διαφορές εξηγούνται από τα χαρακτηριστικά του μικροβιώματος του οργάνου και άλλους παράγοντες όπως η γενετική.

Εάν ο χρόνος διέλευσης της τροφής μέσω του εντέρου είναι μεγάλος, τα βακτήρια στο κόλον παράγουν άλλους μεταβολίτες. Αυτό συμβαίνει επειδή οι φυτικές ίνες χρειάζονται πολύ χρόνο για να φτάσουν στο παχύ έντερο και οι μικροοργανισμοί πρέπει να στραφούν σε μια εναλλακτική πηγή τροφής - την πρωτεΐνη. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να οδηγήσουν στο σχηματισμό τοξικών αερίων, που προκαλούν φούσκωμα και φλεγμονή.

Η ταχεία μεταφορά τροφίμων μπορεί επίσης να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Ασθένειες και διαταραχές που σχετίζονται με αυτό (άγχος, φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου) μπορεί να προκαλέσουν διάρροια. Σε αυτή την περίπτωση, τα κόπρανα δεν συγκρατούνται στα έντερα για αρκετό χρονικό διάστημα, γεγονός που εμποδίζει την απορρόφηση νερού και θρεπτικών συστατικών.

Για να εκτιμηθεί η ταχύτητα της λειτουργίας του εντέρου, ο επιστήμονας προτείνει τη διεξαγωγή ενός απλού «τεστ καλαμποκιού». Κατά την προετοιμασία για αυτό, θα πρέπει να αποφύγετε την κατανάλωση αυτού του προϊόντος σε οποιαδήποτε μορφή για επτά έως δέκα ημέρες. Μόλις ολοκληρωθεί, πρέπει να φάτε ένα στάχυ ή μια χούφτα κόκκους καλαμποκιού. Επειδή ο εξωτερικός φλοιός του καλαμποκιού δεν διασπάται στα έντερα, θα είναι ορατός στα κόπρανα.

Η πέψη του καλαμποκιού σε 12 ώρες ή λιγότερο σημαίνει ότι τα έντερά σας λειτουργούν γρήγορα. Εάν το προϊόν απεκκρίνεται για περίπου 48 ώρες, η μεταφορά της τροφής είναι αργή. Ο Ilott σημείωσε ότι ιδανικά, ο χρόνος πέψης θα πρέπει να είναι στη μέση και όχι «πολύ κοντά» σε έναν από τους δύο πόλους.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!